Cultuurcentrum Brugge
Yuriy Kirnichny

Vijand van het volk

Olympique Dramatique
di 29 nov 22 20:00 - 21:30
di 29 nov '22
20:00 - 21:30
  • di 29 nov '22
    20:00 - 21:30
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29

Thomas Stockman is dokter, man van de wetenschap. In die hoedanigheid ontdekt hij dat het water van het kuuroord van zijn stad niet pluis is.
Schadelijke micro-organismen bedreigen de volksgezondheid.
Hij wendt zich in eerste instantie tot de politieke verantwoordelijken.

Zijn broer Peter, politicus en burgemeester van de stad, heeft zijn bedenkingen. Het nieuws bekendmaken riskeert ernstige economische consequenties voor
de stad en op het einde van de rit draait de gewone man op voor de kosten.
Die belangenconflicten veroorzaken priemende maatschappelijke en familiale gewetensproblemen.

Vijand van het volk (1882) van Hendrik Ibsen schetst de botsing van een idealist die vecht voor de volksgezondheid en een pragmatisch politicus. Hij plaatst de moedige aanklacht van een ‘klokkenluider’ zeer intelligent binnen een maatschappelijke en familiale crisis. Het stuk speelt zich af op de dunne lijn tussen verlichting en fanatisme. Wetenschap versus politiek. Als er twee waarheden zijn, wat is dan de waarde van waarheid? En hoever ga je voor je overtuigingen?

De tegenstellingen draaien uit op een stadsoorlog tussen het gelijk van de eenling en het ‘gezond verstand’ van de massa. Maar onder de oppervlakte broeien ook de concurrentie en kleine persoonlijke gevoeligheden tussen broers.
Een wrang palet aan conflicten gevat in een tijdloze komedie die echo’s oproept van recente milieuschandalen. Een genadeloze zedenschets die de farce achter de schermen van de besluitvorming, de manipulatiemachinerie, het gekonkelfoes in de wandelgangen blootlegt. Olympique Dramatique gaat gretig aan de haal met dit spelersstuk en verzamelt daarvoor een grote cast.

Credits

Tekst: Hendrik Ibsen
Met: Lucie Plasschaert, Joeri Happel, Tom Dewispelaere, Han Kerkhoffs, Nico Sturm, Sanne Samina Hanssen e.a.
Productie: Toneelhuis