Cultuurcentrum Brugge
Vlad Sokhin

Pleasant Island

Silke Huysmans & Hannes Dereere / CAMPO
wo 23 nov 22 20:00 - 21:10
wo 23 nov '22
20:00 - 21:10
  • wo 23 nov '22
    20:00 - 21:10
    MaZ - Magdalenastraat 27
    Afgelopen

Verborgen in de Stille Oceaan ligt het kleine eiland Nauru, ooit Pleasant Island genoemd. De geschiedenis van deze plek leest als een moderne parabel, waarin kolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologie met elkaar botsen.

Documentaire theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere gingen er op onderzoek en zagen in miniatuurvorm de grenzen van onze wereld die gericht is op eindeloze groei. Aan de hand van interviews en gesprekken die ze op het eiland opnamen, gaan ze op een persoonlijke en gevoelige manier op zoek naar nieuwe perspectieven.

> in het Engels met Nederlandse boventitels
> in samenwerking met KAAP


Pleasant Island trailer (no subtitles) from CAMPO on Vimeo.

Na de ontdekking van een enorme fosfaatvoorraad in de grond, werd Nauru onder Australisch toezicht in sneltempo omgespit en leeg gegraven. Tot alle natuurlijke rijkdom was uitgeput en er niets meer overbleef. In dit verwoeste maanlandschap houdt Nauru vandaag, tegen forse betaling van Australië, vluchtelingenkampen open. De situatie van de vluchtelingen ter plekke is uitzichtloos. Tegelijk wordt het eiland van buitenaf bedreigd door een steeds verder stijgende zeespiegel.

Documentaire theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere gingen er op onderzoek en zagen in miniatuurvorm de grenzen van onze wereld die gericht is op eindeloze groei. Aan de hand van interviews en gesprekken die ze op het eiland opnamen, gaan ze op een persoonlijke en gevoelige manier op zoek naar nieuwe perspectieven. Welke uitzichten blijven er over op een plek die ecologisch en economisch ten gronde werd gericht? Hoe gaan we om met de grauwe toekomstbeelden die ons allen boven het hoofd hangen?

De jonge Brusselse theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere vertrekken in hun werk vanuit concrete situaties, gebeurtenissen of plaatsen die een brede thematiek in zich dragen. Wat het duo kenmerkt, is de manier waarop ze onderzoek voeren aan de hand van wetenschappelijke research, interviews en veldonderzoek. Via hun artistiek werk brengen ze documentaire-elementen in het theater binnen. 

Credits

Van en met: Silke Huysmans en Hannes Dereere
Productie: kunstencentrum CAMPO
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, Spring Festival Utrecht, Beursschouwburg, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Spielart, Veem House For Performance en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschapscommissie en KAAP
Met dank aan: alle gesprekspartners in Nauru