Cultuurcentrum Brugge

Republiek van Angst

Hassan Khayoon
vr 28 okt 22 20:00 - 21:30
vr 28 okt '22
20:00 - 21:30
  • vr 28 okt '22
    20:00 - 21:30
    Theaterzaal Biekorf - Sint-Jakobsstraat 8
    Afgelopen

Het gaat nooit meer weg. Ze herinneren zich alles nog. Alsof het gisteren was. De gebeurtenissen, het geluid, de wanhoop en de beelden zullen ze nooit meer uit hun geheugen kunnen wissen. Die zijn voor altijd.

Twee vrienden ontmoeten elkaar in het badhuis. Ze komen uit hetzelfde land. Ze hebben dezelfde terreur en dreiging van hetzelfde regime ondergaan. Hoewel hun ideeën verschillen, zijn ze het over één ding eens: de angst heerst, vijftien jaar na de omverwerping van het regime, nog altijd en overal. Manifest en onderhuids, in alle lagen van de samenleving.

Vroeger was er angst voor de leraar op school, de sjeik van de moskee of de heilige van de kerk, allen verbonden aan het gezag van de partij. Nu heerst de complete chaos: nieuwe regels, nieuwe partijen en vele nieuwe machthebbers. Je bent bang voor iedereen: de agent op straat of de soldaat die je kant opkijkt. Je verlaat je huis en realiseert je dat je je identiteitskaart vergeten bent. Angst overvalt je. Je kan op elk moment op een controlepost botsen en vernederd worden. Heb je pech, dan volgen een gevangenisstraf en foltering. 

Hassan Khayoon en Hassan Raad confronteren de ideeën en denkbeelden uit Republiek van Angst van schrijver Kanan Makiya met deze van hedendaagse reportagemakers. Ze filosoferen over de turbulentie van het leven en over hoe de werkelijkheid het voorstellingsvermogen overtreft. Gewapend met ironie en cynisme vertellen ze over eigen ervaringen die ze nooit meer uit hun geheugen kunnen wissen.> Spreektaal Arabisch - Boventiteling Nederlands


Republiek van Angst

Let goed op wat je zegt, het kan je je leven kosten. Twee vrienden hebben de terreur en dreiging van hetzelfde regime ondergaan. Hoewel hun ideeën verschillen, zijn ze het over eens: de angst heerst. …

Credits

concept, regie, scenografie: Hassan Raad  en Hassan Khayoon
dramaturgie: Mike Van Alfen
tekst, spel: Hassan Raad en Hassan Khayoon
redactie: Sanne Huysmans
special guest: Rudi Vranckx
video: Tarik Hachem, Hamdan Saray, Hussein Shabeeb
muziek: Saskia Venegas, Dhafer Youssef, Le Trio Joubran
kostuumontwerp: Maaike Delsaerdt
assistent: Lara van Oudenaarde
fotografie: Bart Boodts
distributie: Sofie Vosk
productie: One Space
coproductie: Monty, Victoria Deluxe
met steun van de Vlaamse overheid
met dank aan het Oude Badhuis, hetpaleis, KunstZ. 2022