Cultuurcentrum Brugge

Gwen Cresens Quartet + 3Men in a BoaT ft. Louis Sclavis

di 17 mei 22 20:00 - 23:00
di 17 mei '22
20:00 - 23:00
  • di 17 mei '22
    20:00 - 23:00
    Pauze 21:00
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
    Afgelopen
Kruising van muzikale wegen

Al vele jaren kruisen de muzikale wegen van bassist Kristof Roseeuw en accordeonist Philippe Thuriot elkaar. Roseeuw betrok drummer Lionel Beuvens bij de droom om tot een eigen ensemble te komen.

Door hun kabbelende sound waait een mediterrane wind gevoed door Afrikaanse uitbundigheid, soms filmisch en ingetogen, vaak opgewekt tot hoekig.

De Franse jazzlegende en saxofonist Louis Sclavis komt als bijzondere gast hun rangen versterken.

Gastcurator Philippe Thuriot betrekt ook zijn voorganger Gwen Cresens bij deze editie van Airbag. Samen met zijn kwartet tokkelt Gwen doorheen recent repertoire.

> i.s.m. KAAP

Gwen Cresens Quartet -Eclectica

 

De mooiste muziek ontstaat daar waar de grenzen vervagen. 

Onze auto Duits, de TV Koreaans, de koffiebonen Boliviaans en de groenten en fruit liefst lokaal. Het ijs komt uit Italië, en de Zweedse zetel staat naast de Mechelse kast van de bomma. Alles hoort bij elkaar, ondeelbaar en uniek. Alles is één. Eclectica.

Zo sprokkelt accordeonist Gwen Cresens eclectisch zijn materiaal bij elkaar. 

In de muziek, zoals hij ze benadert, is mondialisering een uitgangspunt. Een conditie.

 

Musici als Bach, Mozart en Beethoven waren meesterlijke improvisators. De partituur was het vertrekpunt, de muziek ontstond voorbij het papier, vanuit vrijheid en talent.  

Gwen Cresens sluit met zijn kwartet aan bij deze traditie door in dialoog te gaan met drie jazz-musici van het allerschoonste allooi: pianist Bart Van Caenegem (De Frivole Framboos, Brussels Jazz Orchestra), contrabassist Janos Bruneel (Jack Van Poll Trio, Marjan Van Rompay Group) en drummer Matthias De Waele (Stéphane Mercier, De Looze/Machtel/De Waele Trio) die in New York van de besten de stiel ging leren. 

Samen brengen ze Cresens’ composities, opwindende interpretaties van Bach en Grieg, filmmuziek van Laurel & Hardy en Braziliaanse dansmuziek uit de vorige eeuw. 

Accordeon staat centraal, het instrument van vele culturen, zo benadert Gwen Cresens de muziek. Het woord ‘genre’ wordt overbodig. 

De tango en valse musette loeren benieuwd om de hoek, zoals steeds.

Alles in één. Eclectica.

20u00 - 21u00 Gwen Cresens Quartet
21u00 pauze
21u30 - 23u00 3Men in a BoaT ft. Louis Sclavis

Credits

Gwen Cresens Quartet: Gwen Cresens (accordeon, bandoneon), Bart Van Caenegem (piano), Jonas Bruneel (contrabas) en Matthias De Waele (drum) 3Men in a BoaT: Philippe Thuriot (accordeon), Kristof Roseeuw (contrabas), Lionel Beuvens (drum) en Louis Sclavis (sax)