Cultuurcentrum Brugge
AIDA music

Luca Bassanese y La Piccola Orchestra Popolare + Kumbia Boruka

Openingsavond
za 14 mei 22 20:00 - 23:00
za 14 mei '22
20:00 - 23:00
  • za 14 mei '22
    20:00 - 23:00
    Burg
    gratis
Accordeoninvasie die twee continenten verenigt

Het podium van de openingsavond van de tiende Airbageditie ruimt plaats voor een accordeoninvasie die twee continenten verenigt. Vanuit de historische bakermat van de accordeonmuziek (en accordeonbouw) Italië, laveren we de golflengten richting Latijns-Amerika, waar sinds een paar eeuwen het accordeon zich stevig wist te nestelen in de lokale muziektraditie van verschillende landen.

Luca Bassanese y La Piccola Orchestra Popolare

Veel van het recent Italiaans muzikaal talent blijft vrij onbekend buiten de groen-wit-rode grenzen. Zeer ten onrechte en dat is zeker het geval voor Luca Bassanese. Vanuit een grote bewondering voor de protestzangers uit de jaren zestig en zeventig, presenteert hij zijn poëzie en liefdesverhalen in een kruidige infusie met wortels in de Italiaanse folk, transalpine tarantellas en pompende balkanblaaskracht.

In het brandpunt van de Europese festivalarena’s lijkt La Piccola Orchestra Popolare een stel losgeslagen Romeinse gladiatoren op zoek naar de postume nalatenschap van Federico Fellini.

Kumbia Boruka

Cumbia, een Colombiaanse muziek- en dansstijl ontstaan uit Spaanse en Afrikaanse tradities, verspreidde zich de afgelopen decennia snel over de continenten.

Die complexe ritmische stijl kreeg in elk land dat het aandeed nieuwe kenmerken en eigenaardigheden toebedeeld.

In de jaren zestig ontwikkelde zich in de bergen in het noorden van Mexico een heel eigen stroming die uiteindelijk tot ‘Kolombia’ werd gedoopt. Daar groeide drummer Hernan Cortès Nava op, aan de zijde van ‘rebelde del acordéon’ Celso Piña. Met Kumbia Boruka benadert hij cumbia als een vulkanische uitbarsting van collectieve levensvreugde en energie.

 

Credits

Luca Bassanese y La Piccola Orchestra Popolare: Luca Bassanese (zang, basdrum en accordeon), Stefano Florio (gitaar, bouzouki, effecten en zang), Domenico De Nichilo (tuba en trombone), Paolo Cecchin (bas en zang), Massimo Tuzza (drum) en Elodie Lebigre (dans, zang en kleine percussie)

Kumbia Boruka: Hernán Cortés (zang en accordeon), Christian Briseño (zang en trombone), Tadeo Corté (congas en guacharaca), Rodrigo Bastidas (bas), Miguel Miño (gitaar), Cyril Gelly (drum), Clément Buisson (trompet) en Swann Vuillermoz (trombone)