Cultuurcentrum Brugge

Airpassage

VLAMO
za 14 mei 22 14:00 en 14:00
za 14 mei '22
14:00 en 14:00
 • za 14 mei '22
  14:00 - 18:00
  Markt
  gratis
 • za 14 mei '22
  14:00 - 18:00
  Burg
  gratis
Vier accordeonvereninigngen vormen met hun instrumenten een airpassage tussen de Markt en de Burg

Ook deze keer gaat Airbag op veroveringstocht in de kern van de stad. We palmen zowel de Burg als de Markt in met een massale invasie van accordeons en accordeonisten.

De accordeonafdeling van Vlaamse amateurmuziekorganisatie Vlamo vaardigt opnieuw vier accordeonverenigingen af, die met hun instrumenten een airpassage vormen tussen de mobiele podia op de Burg en de Markt. Je geniet van vier unieke ensembles die speciaal voor deze tiende editie van Airbag geselecteerd zijn:

ACCOMUSICBAND Tielt (geselecteerd in 2020)
De Notengalm Boechout (geselecteerd in 2020)
Mols ACCORDEONENSEMBLE (NIEUW)
VIOS Accordeonclub Brakel (geselecteerd in 2020)

> i.s.m. VLAMO

BURG

 

14.00 – 16.00 uur:

De Notengalm Boechout

De Notengalm Boechout (provincie Antwerpen) koppelt kwaliteitsvolle muzikaliteit aan een prettige sociale werking. Het accordeonorkest telt een 12-tal muzikanten en staat sedert 1985 onder de muzikale leiding van Josephina De Herdt. Zij werkt aan een sterke muzikaliteit binnen de technische mogelijkheden van de muzikanten. Samen met haar muzikanten streeft zij ernaar om de grenzen van elke muzikant én van het orkest te verleggen en in het samenspel een optimale sound te bereiken. De zoektocht van Josephina naar nieuwe partituren vormt daarbij een permanente uitdaging om elke accordeonist in staat te stellen harmonie, artisticiteit en speelplezier eigen te maken. 

 

VIOS Accordeonclub Brakel

In de periode 1947-1957 richtte Werner Ysebaert in het Oost-Vlaamse Brakel de cabaretgroep Vooruitgang Is Ons Streven op (V.I.O.S.). Eigenlijk vormde het fantastische orkest de vaste kern van het gezelschap. Het vertrek van Werner Ysebaert  betekende meteen het einde van de cabaretgroep. Wijlen Alfons Jouretz vond het echter zonde om daarmee ook de werking van het orkest zomaar op te geven. In 1994 richtte hij een accordeongroep op en behield de naam van de vroegere cabaretgroep. De VIOS accordeonclub Brakel was een feit.

De groep bestaat momenteel uit een 14-tal muzikanten en groeide inmiddels uit tot een accordeonorkest, met hoofdzakelijk accordeons, aangevuld met basgitaar, drums, keyboard, saxofoon. VIOS Accordeonclub Brakel staat onder de leiding van dirigent Guido Debeyne.

 

MARKT

 

16.00 – 18.00 uur

 

Accomusicband Tielt

Dit West-Vlaams accordeonensemble ontstond in 1986 en ging toen door het leven als De Petras, een letterafkorting voor ‘Pittemse En Tieltse Regionale Accordeon Spelers’. De leden van de Petras groeiden stelselmatig aan, het repertoire breidde uit en ook de optredens kregen een steeds drukkere agenda.

 

Vanaf 2002 staat het ensemble bekend onder de nieuwe naam Accomusicband Tielt. De vereniging organiseerde dat jaar ook de eerste editie van het internationaal accordeonfestival in Tielt. Het festival groeide vanaf 2002 uit tot een vaste waarde op de cultuurkalender van Tielt en mocht de voorbije jaren bijzondere internationale gastvedetten en accordeonvirtuozen ontvangen zoals o.a. Frederic Langlais, Rudy Beauprez, Eric Bouvelle, Cedric Depret of Dominique Paats en ook Seppe Vandewalle die later nog te horen is tijdens deze 10de editie van het Airbagfestival.

 

De groep onderneemt ook regelmatig internationale concertreizen die hen o.a. al in Duitsland, Polen, Nederland en Frankrijk brachten.

 

Om aan alle aanvragen te kunnen voldoen richtte de Accomusicband naast het voltallige ensemble ook kleinere formules op, nl. het Accotrio en het Accokwartet. Maar vandaag treedt de Accomusicband aan met de voltallige groep van muzikanten.

 

Mols accordeonensemble

Het Mols Accordeonensemble is ontstaan vanuit de samenspellessen van de accordeonklas van de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Mol. De lessen gingen van start in het schooljaar 1995-1996 en ondertussen volgden zo’n 200 studenten de lessen accordeon. De leerlingen komen zowel uit Vlaanderen als Nederland. Het accordeonensemble is op diverse terreinen actief, speelt niet alleen concerten, creëert ook musicals en verzorgt de muzikale omlijsting bij uiteenlopende evenementen zowel in eigen gemeente als tijdens internationale reizen.

 

Dirigent Ludo Mariën is tevens de stichter van het Mols Accordeonensemble. Onder zijn leiding bouwde het ensemble een opmerkelijke reputatie op als trendsetter in het Vlaamse muziekmilieu en muziekonderwijs door zijn diversiteit, veelzijdigheid en gelauwerde deelnames aan internationale wedstrijden. Dit 36-koppig ensemble sluit de Airbag Passage af met een stevige apotheose aan populaire composities uit de lichte muziek.