Cultuurcentrum Brugge

Anthonis de Roovere: Prince van rethorycke

vr 28 jan 22 - za 26 feb 22
vr 28 jan '22
-
za 26 feb '22
  • vr 28 jan '22
    -
    za 26 feb '22
    gratis

Vanaf het einde van de 14de eeuw neemt taal een belangrijke plaats in in het culturele leven in de Nederlanden. Er ontstaan tal van gezelschappen, camers van rethoriken, waar liefhebbers van taal poëzie schrijven en theater maken. De rederijkers beoefenden hun woordkunst niet enkel voor eigen plezier, maar droegen substantieel bij tot de uitbouw en verrijking van de toenmalige stadsfeestcultuur.

In Brugge liet ambachtsman Anthonis de Roovere (ca. 1430 – 1482) zich als zeventienjarige al opmerken bij het stadsbestuur. Met zijn gedicht of moederlyk herte liegen mag won hij een wedstrijd in de Brugse rederijkerskamer en mocht zich Prince van rethorycke noemen. Hij schreef tientallen gedichten, toneelstukken en een kroniek over Vlaanderen.

Schreef de Roovere in het dialect of in het Nederlands en was hij de grootste dichter van zijn tijd?

De tentoonstelling neemt je mee naar het 15de-eeuwse Brugge met haar rijke culturele verleden en laat je kennismaken met de taalvirtuositeit van de Roovere in handschriften, oude drukken, getijdenboeken, enz.

Op donderdagavond 27 januari geeft Professor Johan Oosterman in Hoofdbibliotheek Biekorf een voordracht over Anthonis de Roovere. Professor Oosterman deed jarenlang onderzoek naar het werk van de Roovere. Johan Oosterman is Hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde en Programmadirecteur Radboud Erfgoed aan de Universiteit van Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in rederijkersliteratuur, het Nederlandse lied in de Middeleeuwen en de Zestiende Eeuw en Literatuur en Cultuur in het Middeleeuwse Brugge. Hij heeft een uitgave in voorbereiding van het verzameld werk van Anthonis de Roovere.

> Open van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
> Organisatie: Openbare Bibliotheek Brugge