Cultuurcentrum Brugge
Gordon Meuleman

Hebriana

Het Nationale Theater
GEANNULEERD
di 14 dec 21 19:30 - 22:00
di 14 dec '21
19:30 - 22:00
  • di 14 dec '21
    19:30 - 22:00
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
    Afgelopen

Door de maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 moeten we deze voorstelling helaas definitief afgelasten.

Zweden, 1986, het jaar van de kernramp in Tsjernobyl en de moord op premier Olof Palme. Op midzomernacht komen een moeder en haar drie dochters samen in het buitenhuis van de familie aan de Zweedse kust. Ook de partners van de twee oudste zussen en een huisvriend zijn meegereisd. In een lange avond en nacht maken ze de staat op van hun leven.

Alle personages worstelen met zichzelf, hun hoop, hun verwachtingen, hun ontgoochelingen en hun verbittering. Boven de complexe verhoudingen en geheimen van het gezelschap, cirkelt moeder Ingrid, die na de dood van haar man krampachtig probeert het gezin bij elkaar te houden.Zoals in de meeste van Noréns stukken komen we terecht in een somber psychologisch kluwen, een web van frustraties en neuroses, waarheid en schijn, kleine ergernis en groot hartzeer.

Heeft oudste zus Anna echt haar leven zo goed op orde als ze beweert? Hoe zit het met de politieke ambities van haar man Jonas? Waarom lukt het de middelste zus en actrice Lena maar niet om een kind te krijgen van haar man, de toneelschrijver-met-een-writer’s-block Erik? Waarom lijkt huisvriend Axel zichzelf langzaam te vernietigen? Wat is er toch aan de hand met de jongste zus, Britt-Marie, die in een psychiatrische kliniek woont en ‘Hebriana’ genoemd wil worden?

In coronatijden die bulken van dramatische berichtgeving leek het overlijden van de toneelschrijver Lars Norén een haast onopgemerkt fait divers. Norén stierf in januari 2021 aan de gevolgen van Covid-19. Hij wordt gezien als één van de grootste schrijvers van zijn tijd en één van de belangrijke vertegenwoordigers van de hedendaagse Scandinavische theatertraditie.

Als eerbetoon aan deze markante theatermaker, besloot Het Nationale Theater de oorspronkelijk geplande productie Rebekka West, naar Rosmersholm van Henrik Ibsen, te vervangen door dit recentere werk van Norén.

Credits

Tekst: Lars Norén

Vertaling: Karst Woudstra

Regie: Erik Whien

Spel: Soumaya Ahouaoui, Jacqueline Blom, Hein van der Heijden, Keja Klaasje Kwestro, Mark Rietman, Betty Schuurman en Joris Smit