Cultuurcentrum Brugge
© Linde Raedschelders

Kapot

Tuning People / Karolien Verlinden
zo 20 mrt 22 15:00 - 16:00
zo 20 mrt '22
15:00 - 16:00
  • zo 20 mrt '22
    15:00 - 16:00
    MaZ - Magdalenastraat 27
    Afgelopen

Drie atypische figuren dansen een parcours vol woorden, ritme en melodie

Je kan alle mogelijke kanten uit, maar toch kies je de verkeerde richting. Je stapt, kijkt, je glijdt uit of valt over een steen. Je benen lopen, rennen, hollen, draven tot je glibbert en dribbelt of drentelend slentert. Je probeert te bewegen, maar je plakt vast.

In Kapot dansen drie atypische figuren een parcours vol woorden, ritme en melodie. Kleine misstappen monden uit in een ravage. Bewegingen resulteren in spoken word, poëzie en rap. Kapot is een ode aan de kunst van het falen. Fouten en vergissingen dwingen je om creatief naar oplossingen te zoeken.

Je gaat, je begaat, je begaf en bent bekaf. Je zit in de knoop, net als je veters. Je voelt je een leegfanter, een slamzwans en laplopernietsnut. Je galoppeert je eigen weg voorbij. Je schraapt, gaapt, raapt, kapt, krapt, krabbelt, schrapt, scharrelt, grabbelt en grapt tot je krakt.

In dUb, voor tieners, onderzocht Karolien Verlinden samen met Wannes Deneer hoe geluiden de verbeelding prikkelen en verwachtingen scheppen. Chitchat, voor kleuters, koppelde bewegingen aan onbestaande geluiden en woorden.

In Kapot gaat Karolien Verlinden nog een stap verder en maakt ze een dansvoorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar waarin taal centraal staat. Auteur en regisseur Freek Mariën, winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 voor zijn tekst Wachten en andere heldendaden en genomineerd voor diezelfde prijs in 2017 en 2019, schrijft voor Kapot een nieuwe tekst in de stijl van Paul Van Ostaijen en zet bestaande woorden in een melodische klanklijn zonder aan betekenis te verliezen.

 

Over Tuning People:

Tuning People bricoleert met ruwe experimenten tussen dans, geluid en theater. De toegankelijke manier waarop ze verschillende kunstdisciplines implementeren laat de fantasie primeren. Ze zetten het publiek graag op het verkeerde been en confronteren hen daardoor met hun eigen (kijk)gedrag.
Hun Do It Yourself-stijl is bruut én poëtisch. Met hun absurde en speelse ideeën komen ze tot verrassende geluids)theatervoorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen.

Tuning People is het eigenzinnige collectief van makers Wannes Deneer vormgever/geluidsontwikkelaar), Jef Van gestel (theatermaker/beeldend kunstenaar) en Karolien Verlinden (danseres/choreografe). De afgelopen 15 jaar maakten ze zowel samen als apart voorstellingen. Ondertussen zijn ze geëvolueerd naar drie individuele makers die tegen het einde van deze structurele subsidieperiode hun eigen richting verder zullen ontwikkelen, los van het collectief dat ze samen opstartten.

Credits

Dans en spel: Lukas Smolders, Bram Kelchtermans en Abigail Abraham/Laetitia Janssens

Choreografie: Karolien Verlinden

Choreografie assistent: Roxette Chikua

Tekst: Freek Mariën

Muziek: Jochem Baelus

Kostuum en decor: Rachid Laachir

Dramaturgie: Liesbeth De Clercq

Lichtontwerp: Maarten Meeuwsen

Productie: Tuning People

Coproductie: HET LAB en hetpaleis

Met de steun van: Literatuur Vlaanderen, de Vlaamse overheid en Krokusfestival