Cultuurcentrum Brugge
Alexander Gronsky

The last night of the world

Cie Artara
di 8 mrt 22 20:00 - 21:30
di 8 mrt '22
20:00 - 21:30
  • di 8 mrt '22
    20:00 - 21:30
    MaZ - Magdalenastraat 27
    Afgelopen

Hoe in onze huidige samenleving onder invloed van het kapitalisme de nacht steeds korter wordt

Consumptie en kapitalistische hoogmoed staan op de drempel om de nacht uit te schakelen. Hoe zou een wereld zonder slaap er dan uitzien? Geen tijd voor de kapper overdag? Een afspraak om 2 uur ’s nachts wordt het nieuwe nu. Het leven gaat door 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Zonder ophouden als het even kan, want rust en slaap zijn stilaan achterhaalde luxeconcepten in een puur kapitalistisch relancemodel. Een beangstigend vooruitzicht? Geen nood, er is binnenkort een pilletje voor … als we Fabrice Murgia en Laurent Gaudé mogen geloven.

The last night of the world confronteert ons met hoe de nacht steeds korter wordt in onze huidige samenleving, onder invloed van het kapitalisme en de bijhorende continue consumptiedrift.

> Frans gesproken, Nederlandse boventiteling voorzien

Het uitgangspunt is helemaal niet vergezocht. Zo deed het Amerikaans leger intensief onderzoek naar het uithoudingsvermogen van de witgekroonde mus, een opmerkelijke vogelsoort die op zijn trektocht van de VS naar Mexico, zeven dagen aan een stuk kan vliegen om zijn broedplaats te bereiken, zonder slaap en zonder verlies van richting of concentratie.

Onderzoek wees uit dat een mens tot een maximum van 11 dagen en 25 minuten zonder slaap kan, vooraleer bewustzijnsverlies optreedt. Voor het leger zou dit de inzetbaarheid van de strijdkrachten op alle terreinen en in alle omstandigheden fel verbeteren. En de ongebreidelde voordelen voor de economie en de industrie zijn allicht helemaal niet in te schatten, indien wetenschappers erin zouden slagen de slaap helemaal uit te schakelen.

In The last night of the world ontmoeten we Gabor, die zich manifesteert als grote promotor van een pil die 45 minuten intense slaap garandeert en hierdoor eigenlijk een volledige nachtrust vervangt. Maar hoe meer de pil de markt verovert, hoe meer het tot Gabor doordringt dat hij eigenlijk een wereldschokkende omwenteling in gang zet. Bovendien beleeft hij ondertussen ook een persoonlijke tragedie. Zijn vrouw Lou is verdwenen, spoorloos en voorgoed, zo lijkt het .

Credits

Tekst: Laurent Gaudé

Regie en spel Fabrice Murgia

Spel: Nancy Nkusi / Nadine Baboy

Video: Giacinto Caponio

Coproductie: Théâtre National Wallonie Bruxelles, Théâtre de Namur, MARS-Mons Arts de la Scène, Théâtre de Liège, Central-La Louvière, Théâtres en Dracénie-Draguignan, Théâtre L’Aire Libre-Rennes, Scène Nationale d’Albi, CDN de Madrid en Riksteatern

In samenwerking met: Oerol Festival

Met de steun van: Shelterprod, taxshelter.be, ING een de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid