Cultuurcentrum Brugge
Boxem Reyer

Dear Winnie,

JR.CE.SA.R, KVS & NNT
za 19 feb 22 20:00 - 21:45
za 19 feb '22
20:00 - 21:45
  • za 19 feb '22
    20:00 - 21:45
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
    Afgelopen

Feestelijke ode aan verzetsstrijder Winnie Mandela

Negen actrices, zangeressen en danseressen laten zich inspireren door de controversiële Zuid-Afrikaanse activiste Winnie Mandela. De vrouw achter de vader van de anti-apartheidsbeweging Nelson Mandela, blijft voor veel Zuid-Afrikanen een bron van inspiratie en hoop, ondanks het feit dat er een zekere smet op haar naam kleeft. Er zijn weinig vrouwen over wie de meningen zo uiteenlopen. Voor de enen is zij de iconische vrijheidsstrijdster, een toonbeeld van kracht, volharding en overtuiging, voor anderen een corrupte communiste met een bedenkelijke reputatie.

De actrices getuigen vooral van een groot eerbied voor de strijd die Winnie Madikizela-Mandela jarenlang, onophoudelijk en compromisloos voerde om haar land en vooral de oorspronkelijke inwoners ervan, te bevrijden van het juk van het witte apartheidsregime. Vooral een eenzame strijd, waarbij zij noodgedwongen voor een belangrijk deel het dagelijks leiderschap over het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) moest opnemen na de opsluiting van haar echtgenoot Nelson Mandela op Robbeneiland.

Dit levert in de regie van Junior Mthombeni een wervelend, vitaal en vooral strijdlustig feestje op. Een ‘Rage Against The Apartheid’, waarin tekst, dans, muziek, rap, gumboot, township jive en verhalen uit een orale cultuur, een kleurrijk en beklemmend eerbetoon vormen aan ‘Mama Winnie’.

> Nederlandse, Franse en Engelse boventiteling voorzien


Credits

Tekst: Fikry El Azzouzzi

Regie: Junior Mthombeni

Muziekinstallatie en muzikale leiding: Cesar Janssens

Met: Gloria Boateng, Andie Dushime, Denise Jannah, Tutu Puoane, Ntjam Rosie, Alesandra Seutin, Jade Wheeler, Joy Wielkens, Mahina Ngandu, Cesar Janssens, Christophe Millet en Junior Mthombeni

Coproductie: Théâtre de Liège en PerPodium
Met de steun van: de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid