Cultuurcentrum Brugge

Surfer Rosa Begijntje

Het nieuwstedelijk / Adriaan Van Aken
do 17 feb 22 20:00 - 21:30
do 17 feb '22
20:00 - 21:30
  • do 17 feb '22
    20:00 - 21:30
    Afgelopen

Dankzij de muzikale inbreng van Pixies geeft Van Aken zijn Symforosa een hedendaagse lichtvoetigheid

Op zoek naar vers theatermateriaal stootte Adriaan Van Aken toevallig op de heimatnovelle De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa, begijntjen van Felix Timmermans. Haast tegelijk borrelde de klankassociatie op met Surfer Rosa, de titel van de legendarische debuutplaat van Pixies uit 1988.

De novelle vertelt over het begijntje Symforosa, dat op een lenteochtend in haar hof bezoek krijgt van een tuinman die de druivelaar komt snoeien. Ze raakt op slag verliefd, maar durft het hem niet zeggen. Dankzij de muzikale inbreng van Pixies geeft Van Aken zijn Symforosa een hedendaagse lichtvoetigheid.

Adriaan Van Aken bewaart bijzondere herinneringen aan de debuutplaat van The Pixies. Volgens de theatermaker gaf die band met Surfer Rosa een nieuwe betekenis aan ‘dynamiek’ in de popmuziek.

‘In nagenoeg al hun nummers wisselen de muzikanten stille en luide, volle en lege passages af. Dat is wat ik wil doen. Tegenover dat minuscule verhaaltje in die ragfijne taal, hele grote muziek zetten die drijft op contrast. Daarvoor kende ik maar één adres: dat van Pieterjan Vervondel, drummer en zoveel meer bij Madensuyu, zowat de inlandse meesters van de dynamiek. Voor de score zal Pieterjan samenwerken met een van ’s lands meest gerenommeerde bassisten, Mirko Banovic, allicht het meest bekend als muzikant bij Arno.’ 

Verder wil Adriaan experimenteren met geprojecteerde tekst. Woorden, woordgroepen en zinnen die verschijnen, verdwijnen of anderszins bewegen op het ritme van de muziek.

Credits

Tekst: naar Felix Timmermans
Concept, tekstbewerking, letteren en regie: Adriaan Van Aken
Spel: Joke Emmers en Gert Jochems
Muziek: Pieterjan Vervondel en Mirko Banovic
Dramaturgie: Els Theunis