Cultuurcentrum Brugge
Nick Hannes

BOY

Kyoko Scholiers
za 5 feb 22 20:00 - 21:50
za 5 feb '22
20:00 - 21:50
  • za 5 feb '22
    20:00 - 21:50
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
    Afgelopen

Brandend actuele realiteit in een eigenzinnige muziektheatervoorstelling met een ijzersterke cast

De tienjarige Boy zit in de klas als de politie hem plots komt halen. Waarom? Daar heeft hij het raden naar. Hij weet alleen dat hij niet meer naar huis mag. Naar het schijnt woont hij in een ‘verontrustende situatie’. Dat is het startschot van een lawine aan juridische, medische en emotionele argumenten die elk hun impact op hem hebben. In een broeierige montage zijn we getuige van een reeks gebeurtenissen die Boys lot bepalen.

Kyoko Scholiers verdiepte zich maandenlang in de wereld van de jeugdhulp. Vanuit die ervaring stelt zij dezelfde vraag als Boy: kan je ontsnappen uit of aan je eigen achtergrond?


Let's take a break with... Kyoko Scholiers from Kunstencentrum Vooruit on Vimeo.

De case van BOY is fictief maar gebaseerd op honderd waarheden. Theatermaakster Kyoko Scholiers interviewde jeugdrechters, consulenten, pleeggezinnen, kinderpsychiaters, opvoeders, volwassenen die terugkijken op hun hulptraject, kinderen die in een voorziening verblijven en hun ouders. Ze woonde rechtszaken bij, bezocht tientallen ‘instellingen’ en werkte als vrijwilliger in een leefgroep voor geplaatste kinderen. Opgroeien zonder de basis van een veilig nest, wat doet dat met een mens?

Joris Blanckaert componeert een bijzondere soundscape die live wordt gebracht door het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen en HERMESensemble.

Credits

Concept, tekst en regie: Kyoko Scholiers

Spel: Victor Saveniers / Finn Van Hove, Tiny Bertels, Sofie Decleir, Suzanne Grotenhuis, Greg Timmermans en Joris Van den Brande

Coaching: Valentijn Dhaenens

Compositie en muzikale leiding: Joris Blanckaert

Uitvoering muziek: Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen o.l.v. Hendrik Derolez, HERMESensemble: Karin de Fleyt (fluit), Peter Merckx (basklarinet), Gaetan La Mela (percussie) en Stijn Saveniers (dirigent en cello)

Coproductie: Opera Ballet Vlaanderen, HERMESensemble, De Grote Post en Het Laatste Bedrijf

In samenwerking met: Gallop Tax Shelter.

Met de steun van: De Vlaamse overheid, Stad Antwerpen, ccBe, Villa Hellebosch en de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid

In samenwerking met: Gallop Tax Shelter

Met dank aan: De vele organisaties en mensen die getuigden