Cultuurcentrum Brugge
Kurt Van Der Elst

Moby Dick, at last Queequeg speaks

LOD / Gorges Ocloo, Dominique Pauwels & Ben Okri
di 21 feb 23 20:00 - 21:30
di 21 feb '23
20:00 - 21:30
  • di 21 feb '23
    20:00 - 21:30
    MaZ - Magdalenastraat 27
    Afgelopen

Een jazzy opera, swingend en energetisch, over de nood aan toenadering in een alsmaar meer polariserende samenleving.

De ontmoeting met de witte potvis Moby Dick kost kapitein Ahab een been. Sindsdien vormt zijn leven één maritieme wraakactie. Om de bemanning van zijn schip de Pequod, onder wie de Polynesiër Queequeg, te motiveren de zeespiegel dag en nacht in het vizier te houden, spijkert hij een muntstuk aan de mast.

Gorges Ocloo wilde al langer een voorstelling maken gebaseerd op de literaire klassieker van Herman Melville. Toen hij een aantal jaren geleden in de krant een foto zag van een 11-jarig meisje in haar zondagse jurk, levenloos drijvend in het azuurblauwe water van de Middellandse Zee, vielen de puzzelstukjes op hun plaats.

Wist dit meisje, een van de eerste slachtoffers van een gezonken vluchtelingenboot, vooraf hoe gevaarlijk haar reis zou zijn? En zou de immer zwijgende, exotische ‘barbaar’ Queequeg aan boord van de Pequod zijn gestapt, indien hij op voorhand had geweten dat kapitein Ahab hem zou meesleuren in een roekeloze wraakmissie?

Voor de bewerking van Moby Dick klopte Ocloo aan bij Ben Okri. De Nigeriaanse schrijver herwerkte Melvilles tekst tot een magisch-realistisch verhaal over de kloof tussen macht en onmacht, hoog en laag, rijk en arm.

Het stuk speelt zich af nadat de boot gezonken is, in een poëtische en betover(en)de wereld, geïnspireerd door voodoo en animistische vertellingen.
Een plek waar alles kan. Waar Ahab en Queequeg voor het eerst met elkaar van gedachten wisselen, los van status en ego, los van het materiële, puur en naakt.

Credits

Tekst: Ben Okri naar Herman Melville
Bewerking: Gorges Ocloo en Bart Capelle
Concept en regie: Gorges Ocloo
Spel: Josse De Pauw en Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga (sopraan)
Compositie: Dominique Pauwels i.s.m. Toon Callier
Muzikale uitvoering: Toon Callier
Coproductie: C-TAKT Pelt/Genk, deSingel Antwerpen, CC De Grote Post Oostende en Kunstencentrum Voo?uit
Met de steun van: de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid
Tax Shelter partner: Flanders Tax Shelter