Cultuurcentrum Brugge
Bart Grietens

Contre-jour

Alexander Vantournhout / not standing
GEANNULEERD
do 6 jan 22 20:00 - 21:00
do 6 jan '22
20:00 - 21:00
  • do 6 jan '22
    20:00 - 21:00
    MaZ - Magdalenastraat 27
    Afgelopen

Als gevolg van de wisselende COVID-19 maatregelen kan deze voorstelling niet doorgaan.

Wanneer ze zich op een losse ondergrond van zand of aarde verplaatsen, laten mensen en dieren sporen na. Met hun voet- of pootafdrukken ‘beschrijven’ ze de ondergrond en herinneren ons aan de oorspronkelijke betekenis van het woord choreografie: ‘schrijven met bewegingen’.


Contre-jour speelt zich af op een zandvlakte. Vijf performers wandelen, lopen, huppelen, verplaatsen zich als een kat op handen en voeten,... Ze creëren verschillende soorten ‘in-drukken’, die ze steeds ook weer uitwissen om plaats te maken voor nieuwe tekens, een nieuwe choreografie. Maar ook om te kunnen verdwijnen, want het achterlaten van sporen kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je illegaal iemands eigendom betreedt of ongemerkt een landsgrens wil passeren.


In Contre-jour laten de bewegingen indrukken achter: in de mulle ondergrond maar ook in het geheugen van de kijker. Als in een film trekken vijf lichamen voorbij, doorheen het desolate landschap. Vijf individuen helpen elkaar als groep, door collectieve bewegingen, maar evengoed door ruimte te geven aan solo’s en duetten. In dans én in live zang. Troost en weerstand weerklinken doorheen het afwisselende spel van samen en alleen.


Contre-jour is de nieuwste voorstelling van not standing, het gezelschap van Alexander Vantournhout, waar elke creatie start vanuit een fundamenteel bewegingsonderzoek. Na o.a. het duet Through the Grapevine, de solo Aneckxander en de locatievoorstelling Screws, allen geselecteerd voor het TheaterFestival, kiest Alexander Vantournhout voor het eerst volledig voor de rol van choreograaf en geeft het podium aan een cast van vijf performers, met een diverse achtergrond in o.a. dans, musical en circus.


> Gratis inleiding door De Zendelingen om 19.15 uur

Credits

Concept & choreografie: Alexander Vantournhout

Gecreëerd met en uitgevoerd door: Philomène Authelet, Tina Afiyan-Breiova, Noémi Devaux, Ariadna Gironès Mata & Aymara Parola

Research collaborator: Emmi Väisänen

Dramaturgie: Rudi Laermans & Sébastien Hendrickx

Rehearsal director: Maria Ferreira Silva, Axel Guérin, Lodie Kardouss, Anneleen Keppens, Lise Vachon & Esse Vanderbruggen 

Stemcoach en muziekdramaturgie: Fabienne Seveillac

Lichtontwerp: Harry Cole

Kostuums: Sofie Durnez

Videograaf: Stanislav Dobak

Geluidsontwerp: Bob Hermans

Met dank aan: Kim Amankwaa, Willy Cauwelier, Euridike De Beul, Tom de With & Astrid Sweeney

Company manager: Esther Maas

Technische productie: Bram Vandeghinste & Rinus Samyn

Productie- en tourmanager: Aïda Gabriëls

Spreiding: Frans Brood Productions

Productie: not standing

Coproductie: Kunstencentrum Voo?uit, Gent (BE), Cirque-Théâtre Elbeuf (FR), Le CENTQUATRE, Parijs (FR), Theater op de Markt - Dommelhof, Neerpelt (BE), Theater Freiburg (DE), Charleroi Danse (BE), Lithuanian Dance Information Center, Vilnius (LT), Peeping Tom, Brussel (BE), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (LU)

Met de steun van de Vlaamse Overheid en Tax Shelter

Alexander Vantournhout is artiest-in-residentie in kunstencentrum Voo?uit in Gent, artiste associé van le CENTQUATRE Parijs en Cirque-théâtre Elbeuf. Alexander Vantournhout is cultureel ambassadeur van de Stad Roeselare en wordt gesteund door Fondation BNP Paribas voor de ontwikkeling van zijn projecten.