Cultuurcentrum Brugge
Danny Willems

Bovary

KVS / Carme Portaceli & Michael De Cock
vr 12 nov 21 20:00 - 21:30
vr 12 nov '21
20:00 - 21:30
  • vr 12 nov '21
    20:00 - 21:30
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
    Afgelopen

Madame Bovary weigert zich te schikken naar de grenzen die de maatschappij haar oplegt en blijft zich, tegen beter weten in, verzetten

Met Madame Bovary gooide de Franse auteur Gustave Flaubert een bom in de wereldliteratuur. Tegelijk joeg het hoofdpersonage Emma Bovary een schokgolf door Frankrijk en de wereld. Zij weigert zich te schikken naar de grenzen die de maatschappij haar oplegt en blijft zich, tegen beter weten in, verzetten. Zelfs al betekent dat haar ondergang.

Het verhaal van de overspelige vrouw die zich tenslotte van het leven berooft, was zo opzienbarend dat de lezers het als een aanval op de Franse samenleving beschouwden. Flaubert haalde er zich zelfs een rechtszaak mee op de hals.

> Meertalige voorstelling met boventiteling

Na een lange reis door het Midden-Oosten trok Gustave Flaubert zich terug in een Frans landhuis met zicht op de Seine. Vijf jaar lang werkte hij er aan Madame Bovary. Hij wilde een boek over ‘niets’ schrijven, maar het werd een boek over ‘alles’. Een boek over het onstilbare verlangen om bemind te worden, over het patriarchaat, over (onmogelijke) liefde, overspel, leven en dood.

Met dit boek vindt Flaubert de moderne roman uit.  “Madame Bovary, c’est moi”, zo beweerde de auteur. Maar hoe mannelijk is de visie op het hoofdpersonage? Of hoe universeel is het gevoel van onbehagen dat haar treft? Hoewel de roman al meer dan anderhalve eeuw oud is, blijft het thema actueel. De man-vrouwgelijkheid is nog steeds geen voldongen feit. Als maatschappij blijven we worstelen met eeuwenoude stereotiepe patronen die ons worden opgelegd. 

Na hun samenwerking voor Mrs Dalloway van Virginia Woolf, brengen Carme Portaceli en Michael De Cock deze keer een ander iconisch vrouwelijk personage uit de wereldliteratuur tot leven.

Credits

Tekst: Gustave Flaubert

Regie: Carme Portaceli en Michael De Cock

Spel: Maaike Neuville, Koen De Sutter en Ana Nage

Choreografie: Lisi Estaras

Dramaturgie: Gerardo Salinas

Soundscape: Charo Calvo

Coproductie: PerPodium

Met de steun van: de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid