Cultuurcentrum Brugge
Sebastian Forthomme

SONICO

Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango
vr 5 nov 21 20:00 - 21:30
vr 5 nov '21
20:00 - 21:30
  • vr 5 nov '21
    20:00 - 21:30
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
    Afgelopen

Hulde aan de twee baanbrekende voortrekkers van de Tango nuevo

Met Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango brengt SONICO hulde aan tango nuevo-uitvinder Astor Piazzolla, die dit jaar zijn 100ste verjaardag zou vieren. Via een confrontatie met de revolutionaire composities van Eduardo Rovira, die andere tango nuevo-vernieuwer, kiest het Brussels ensemble voor een breder tango-perspectief. Wie van beiden nu de eerste was die de traditionele tango moderniseerde, is al decennialang voer voor oeverloze discussie.

Voor het eerst plaatst een tango-orkest de muziek van Piazzolla’s Octeto Buenos Aires naast dat van Rovira’s Octeto La Plata. Een dubbelportret voor fijnproevers.


Astor Piazzolla en Eduardo Rovira staan bekend als de twee baanbrekende voortrekkers van de ‘tango nuevo’. De kronieken spreken bovendien van een zekere rivaliteit tussen beiden over wie de eer mocht opeisen de eerste te zijn die de tango vernieuwde.

Historisch gezien leverde Piazzolla in 1955 de eerste belangrijke aanzet tot de uitbouw van de moderne tango met zijn Octeto Buenos Aires. Het jaar daarop sloot Rovira zich aan bij het Octeto La Plata, maar zij maakten geen opnames.

Uit deze controverse is niets concreet of definitief naar voren gekomen, maar deze onbeantwoorde vraag vormde het perfecte uitgangspunt voor SONICO’s derde album Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango

SONICO werd door de Argentijnse pers inmiddels bejubeld als ‘de redder van de tango nuevo’. Met zijn 2 eerdere albums Eduardo Rovira: La Otra Vanguardia (2018) en Eduardo Rovira: Inedito e Inconcluso (2020) en door zijn Zuid-Amerikaanse tournees, catalogeerden de magazines Billboard en Rolling Stone SONICO in de top 10 van meest essentiële hedendaagse tango-ensembles.

Credits

Productie: El Antitango vzw
Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschapscommissie, la Fédération Wallonie-Bruxelles en de Vlaamse Gemeenschap