Cultuurcentrum Brugge
Kurt Van der Elst

PLATINA

Toneelhuis & Zuidpool
do 2 jun 22 20:00 - 21:30
do 2 jun '22
20:00 - 21:30
  • do 2 jun '22
    20:00 - 21:30
    Daverlo - Dries 2
    Afgelopen

Een poëtisch en indringend duet

‘Als ik een voorstelling maak, vind ik dat het meeste gezegd wordt in stilte. In de stilte kan je zoveel doen: hoe je elkaar aankijkt, waar je staat, ben je ver of dichtbij? Sta je sterk of onzeker? Liefst van al zou ik beelden of bewegingen maken, maar omdat ik dingen ook letterlijk wil zeggen, zijn het toch steeds de woorden die komen’, onthult Abke Haring haar inzichten als theatermaker.

 

In PLATINA zoekt zij het gezelschap op van een reëel aanwezige tegenpartij, Koen van Kaam, met wie ze in gesprek wil gaan.
Een voorstelling waarin stiltes verstikkender zijn dan woorden. 

> Download het programmablad

 

Het moment waarop je het zou willen uitschreeuwen van woede, frustratie of wanhoop maar beseft dat het beter is te zwijgen, te incasseren en desnoods wat grimassen te maken. Dat moment nemen Abke Haring en Koen van Kaam als uitgangspunt voor PLATINA. In dit emotioneel spanningsveld plaatsen zij hun beredeneerde woorden als grens van stilte. De stilte maakt het ijzig steekspel onontkoombaar, dwingend en misschien zelfs genezend. Jimi Zoet ontwerpt voor dit intimistisch duet een indringende soundscape die de gedachtewendingen op de voet volgen.

De pers was unaniem lovend en bejubelde deze emotioneel onderkoelde en tegelijk intense voorstelling met uitbundige superlatieven. NRC Handelsblad schreef ’Het spel tussen beheersing en controleverlies spiegelt het centrale thema van PLATINA, het maakt de voorstelling haar meest verpletterende werk in jaren’. En volgens de Theaterkrant slaat de voorstelling in als ‘een ruwe brok lillende pijn, van een bijna ondraaglijke intensiteit’. PLATINA werd dan ook meer dan terecht geselecteerd voor het Vlaams en Nederlands Theaterfestival 2018.

"Prima band met teksten waarin humor en diepgang subtiel in elkaar haken." - muziekblad OOR (NL)

Credits

Tekst: Abke Haring

Spel: Abke Haring en Koen van Kaam

Geluidsontwerp: Jimi Zoet

Coach: Peter Seynaeve