Cultuurcentrum Brugge
Stef Lernous

De Kersenvla

Abattoir Fermé
NIEUWE DATUM
di 26 okt 21 20:00 - 22:00
di 26 okt '21
20:00 - 22:00
  • di 26 okt '21
    20:00 - 22:00
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
    Afgelopen

Elke beschaving krijgt het theater dat het verdient

Het is een heel erg late nacht, of mogelijk een heel erg vroege ochtend, in 1905. Een gevierde ballerina, een Nederlandse acteur en de grande dame van het Russisch theater komen samen in Wisjni Nowgarad om onder de bezielende leiding van regisseur Ewelina het kersverse meesterwerk De Kersenvla van Danny Tsjechov te repeteren.

De situatie: een ontredderde weduwe in slechte papieren, een verwaarloosd landgoed, een milde oogst aan krieken en een rampzalige zakenman. Voor wie van een smakelijk stukje theater houdt: het hoeven niet altijd gebakken peren te zijn.Danny Tsjechov. De naam zegt je waarschijnlijk helemaal niets, of vervult je met het gevoel dat je iets wezenlijks hebt gemist. Wees gerust niets is minder waar.

De minder bekende halfbroer van Anton Tsjechov werd volstrekt talentloos geboren in 1851 in Minsk, al kan het ook Omsk of Irkoetsk zijn geweest, maar zeker iets met 'ks'. Vandaar zijn fascinatie voor ... kersen. Geruchten doen de ronde dat broer Anton hem een rechtszaak aansmeerde omdat die in De Struisvogel wel erg veel gelijkenissen ontwaarde met zijn De Meeuw.

Maar zover kwam het niet, aangezien Danny tijdig op de vlucht sloeg naar een fermette in Achterkapelle-aan-de-Dijle, waar hij zich verder zonder veel succes toelegde op het schrijverschap. Hij stierf een ellendige dood omstreeks 1905 of 1906 en liet zijn zonen naast een berg schulden alleen het manuscript van De Kersenvla na.

Een theaterstuk vol sentiment, waarin vooral veel wordt gepraat en nog meer gehuild. Ergens is er ook een feestje, een begrafenis en een scène waarin Ranjevskaja een berg kersen overgeeft in een esthetisch verantwoorde emmer.

Kort samengevat is De Kersenvla een verhaal over het verlangen naar een betere wereld die niet meer bestaat als ze al ooit heeft of zal bestaan.

Credits

Tekst: Danny Tsjechov

Regie: Stef Lernous

Met: Kirsten Pieters, Ellen Sterckx, Chiel van Berkel, Tine Van den Wyngaert en Louis van der Waal

In samenwerking met: NONA

Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap