Cultuurcentrum Brugge

George Baker

50 Jaar George Baker
NIEUWE DATUM
do 21 okt 21 20:00 - 22:30
do 21 okt '21
20:00 - 22:30
  • do 21 okt '21
    20:00 - 22:30
    Koninklijke Stadsschouwburg - Vlamingstraat 29
    Afgelopen

Muzikale cultheld verwent met evergreens

Het begon allemaal in 1967 toen George Baker solliciteerde als zanger bij de band Soul Invention. Al snel ontdekte hij zijn talent als songwriter. Dat werd alleen maar bevestigd toen de band in 1969 bij het toenmalige platenlabel Negram drie nummers opnam. Eén ervan was de wereldhit Little Green Bag. Meteen veranderde ook de naam van de band in de George Baker Selection.

 

De daaropvolgende jaren volgde de ene hit de andere op, zoals Dear Ann, Tonight, I’m On My Way, Baby Blue. Maar het absolute hoogtepunt kwam in 1975 met de single Una Paloma Blanca, die inmiddels meer dan 9 miljoen exemplaren verkocht.

 

In 1978 viel echter het doek voor de eerste Selection. George Baker ging verder als soloartiest. Een kleine tien jaar later vond hij het opnieuw tijd voor een nieuwe Selection die meteen een grote hit scoorde met Santa Lucia By Night. Ook deze groep was maar een kort leven beschoren. In 1989 nam George Baker het heft terug in eigen handen. Tegelijk maakten enkele films en reclamespots het werk van George Baker weer hip en razend actueel. Gaande van Quentin Tarantino die Little Green Bag introduceerde in de filmscore van Reservoir Dogs uit 1999 of Una Paloma Blanca als muzikaal thema in de internationale kaskraker The Kiterunner naar het boek De Vliegeraar van Khaled Hosseini.

 

Als zelfs Tom Jones eind jaren 90 een nummer 1-hit scoort met zijn coverversie van Little Green Bag, dan mag je gerust over een klassieker van wereldformaat spreken. De inmiddels 76-jarige George Baker blijft intussen ongestoord en onophoudelijk toeren. Hij verscheen zelfs als acteur in een commercial van Lidl met zijn Little Green Bag als oor- en blikvanger.