Sylvie De Meerleer
-
zo 20 sep '20-zo 13 jun '21Exporuimte Biekorf - Sint-Jakobsstraat 8
Sylvie De Meerleer was in 2018 laureaat van de tweejaarlijkse kunstwedstrijd SANT. Wij vinden het dan ook vanzelfsprekend om haar als huiskunstenaar meteen artist in residence te maken. Ze is de vijfde kunstenaar die op de muur van Biekorf Exporuimte/Theaterzaal een kunstwerk realiseert.
"Ik kijk en zie een met een enorme precisie en fijngevoeligheid gemaakt werk zoals ik van je ken.
Veel diepte en reliëf, prachtig bezield.
Het lijkt alsof er leven in de muur verborgen zit. Diep verstopt tussen de lagen cement.
Met jouw beiteltje, puntje voor puntje, bevrijd je, geef je ruimte aan dit leven dat langzaam en in beweging naar de oppervlakte trekt. Als een wezentje dat zich na lange tijd durft te laten zien ...
De structuur van je werk gaf mij associaties met een veranderend landschap vanuit het perspectief van de ruimte, en daarna de kraters van de maan.
Of juist een vergroot beeld van een levend organisme, het type dat je alleen diep in de zee vindt.
Het ongeziene, verborgen leven wordt even aan de oppervlakte gebracht ...
De spiraalvorm herinnert me aan het concept van oneindigheid en eeuwigheid.
Het is een vorm die je overal terugvindt in de natuur, in de kosmos, in de mensgemaakte objecten. Van een afstandje gaf het werk mij een eenzaam gevoel. Een eenzame, schone planeet die in een vrije ruimte zweeft ..."
Curator Linda Eversteijn over De Meerleers 'The Wall is as Soft as Lace', augustus 2020
Parallel met de voorstelling van de reusachtige muurtekening van De Meerleer is er werk te zien van haar oud-leerling, Seppe Bultynck. Hij toont er het project 'sOp', een reeks foto's met zijn interpretatie van 'The Wall is as Soft as Lace'.
> Het kunstwerk is voor het eerst te zien tijdens de inhuldiging van het Anna Vercammenplein op 20 september 2020 van 10.00 tot 12.00 uur. Daarna ontdek je het werk van maandag t.e.m. vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en tijdens tentoonstellingen in Exporuimte Biekorf en voorstellingen in Theaterzaal Biekorf.
De tekening is een rechthoekig kader die telkens slechts één mogelijkheid of fragment toont. De spiraalsegmenten lopen denkbeeldig verder buiten het blad.
De ruimte van de voorstelling en het beeldkader wordt bevraagd, net als de relatie met het tekenende lichaam. Door op de grond te tekenen en zich mee te verplaatsen met de looprichting van de spiraal is er geen vast centrum. Noties zoals ‘onder en boven’ of ‘links en rechts’ vervallen.
In een serie spiraaltekeningen worden de ruimte en haar verbeeldingsmogelijkheden open getrokken.
De-Centered Spirals vormt ook het uitgangspunt voor de vijfde editie van het participatief kunstproject AiR Biekorf.