Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30  

PRODUCTIEOVERZICHT

DANS

Jan Lauwers & Needcompany »

De blinde dichter
29/9/2016

De blinde dichter reist doorheen de geschiedenis via de stambomen van alle leden van Needcompany. Jan Lauwers stelt vast dat iedereen een link heeft met elkaar. The Blind Poet gaat over sterke vrouwen die met stenen gooien en op de brandstapel terecht komen, over een kruisvaarder met een te klein harnas. Een aanstekelijke mix van theater, dans, muziek en performance. »

Compagnie Marie Chouinard »

Hieronymus Bosch: The Garden of Earthly Delights
14/10/2016

De Canadese choreografe Marie Chouinard buigt met plezier hoofd en ledematen voor wat bekend staat als één van Bosch' bekendste meesterwerken: De Tuin der Lusten. Net zoals een choreograaf kan starten vanuit een stuk muziek, start zij vanuit het schilderij, de compositie, de kleuren en de thema’s. Daarbij wil ze vooral de geest van het meesterwerk eren en in stand houden. Chouinard neemt de structuur van het schilderij als uitgangspunt en maakt van deze triptiek een choreografie in drie delen. »

fABULEUS & Randi De Vlieghe (Moldavië) »

POPCORN
14/10/2016

Voor POPCORN ging choreograaf Randi De Vlieghe op zoek naar de essentie van ritme. Hij inspireerde zich op de oneindige variatie van percussie doorheen alle tijden en culturen: van het stampen in krijgsdansen tot flamenco, breakdance of techno op festivals als Tomorrowland. »

Ragùs »

Ragùs The Show
17/10/2016

Ragùs vindt zijn oorsprong in de traditie van Inis Mor, één van de Aran-eilanden in Galway Bay. Lange tijd bleef dit opzwepend spektakel een goed bewaard geheim bij de eilanders en toevallige eilandbezoekers. De show voert je terug naar waar de hartslag van Ierland zich bevindt. Je waant je in het middelpunt van een céilidh, dat is een oud-Iers volksfeest met zang en dans op een plein. Nadat de show in 2001 zijn vleugels uitsloeg naar het fameuze Olympia Theatre in Dublin, was er geen weg terug. »

Jan Fabre / Troubleyn »

Drugs kept me alive
26/10/2016

Jan Fabre schreef 'Drugs kept me alive' voor en op het lichaam van Antony Rizzi die sinds 1990 seropositief is. Deze Amerikaanse danser en performer was lange tijd lid van Ballet Frankfurt onder de leiding van choreograaf William Forsythe. Zo leerde hij Jan Fabre kennen, met wie hij al vaak samenwerkte. »

HETPALEIS & Lies Pauwels (Sontag) »

Het Hamiltoncomplex
29/10/2016

In augustus 2015 ging in HETPALEIS voor theatermaakster Lies Pauwels een bijzondere voorstelling in première. Het was haar lang gekoesterde droom om een voorstelling te maken met 13 meisjes van 13 jaar én een bodybuilder. Het Hamiltoncomplex is een zeer fysieke en visuele productie over de kantelmomenten in het leven. »

Cie Thor / Thierry Smits »

Anima Ardens
9/11/2016

Elf naakte mannen bewegen op een al even naakt podium. Samen vormen ze een tijdelijke volksstam, een collectief waar de individuele identiteit niet uitgeschakeld wordt, maar waar de meeste zaken door, voor en met de groep tot stand komen. De dansers leggen niet alleen hun lichaam in de weegschaal, maar ook hun adem en hun stem. »

Ayelen Parolin »

Nativos
19/11/2016

In 2014 verblufte Ayelen Parolin de danswereld met haar duet Hérétiques, een soort van hedendaags ritueel, gebaseerd op repetitie en volharding, met als leidmotief de driehoek en zijn eindeloze variaties. Haar nieuwe werk Nativos zit in dezelfde geest, maar dit keer werkt Parolin met vier Koreaanse dansers, een pianiste en een Koreaanse percussionist. »

Akram Khan Company »

Until the lions
1/12/2016

Tijdens de Belgische première van deze productie danst Khan zelf mee. De ondertussen 41-jarige meester buigt zich over het lichaam in verandering: van jong naar oud, van man naar vrouw. Gender en seksualiteit waren lange tijd verboden onderwerpen voor Khan die in Engeland een traditionele opvoeding kreeg van zijn Bengaalse ouders. Nu hij ouder wordt, concentreert hij zich wel op deze kwesties. »

Russell Maliphant Company »

Conceal | Reveal
2/12/2016

Sinds 1994 werkt choreograaf en danser Russell Maliphant nauw samen met lichtontwerper Michael Hulls. Ze ontwikkelden een op zichzelf staande taal waarin beweging en licht niet los van elkaar gekoppeld kunnen worden. Vorig jaar vierden ze in Sadler’s Wells in Londen hun 20-jarige samenwerking met Conceal | Reveal, een avondvullend programma met nieuw en bestaand werk. »

Robbie Synge »

Douglas
3/12/2016

In Douglas wordt een eenzame performer tegenover een aantal levenloze objecten geplaatst. Synge manipuleert licht en geluid en creëert zo een nieuwe wereld binnen het theater, een wereld waarin lichaam, object, licht en geluid verbonden worden. Een poëtisch pareltje! »

Vera Tussing »

Mazing
3/12/2016

In Mazing wisselen vijf dansers sociale handelingen af met klassieke choreografische patronen. Zo maakt Tussing een voorstelling die niet enkel het gehoor en gezicht prikkelt, maar ook de tastzin. Met haar performance wil ze de gemeenschapszin doen opflakkeren en wijst ze op de kracht van het aanraken, van de tastzin in dit digitale tijdperk. »

Michael Clark Company »

to a simple, rock ’n’ roll . . . song
3/12/2016

Danser en choreograaf Michael Clark is een buitenbeentje in de Britse hedendaagse dansscene. In zijn iconische producties combineert hij de klassieke beeldtaal op een intrigerende wijze met complexe, hedendaagse invalshoeken. Hij staat bekend om zijn legendarische samenwerkingen met kunstenaars, modeontwerpers en muziekgroepen, veelal uit de camp-, punk- en rockwereld, zoals Scritti Politti, Public Image Ltd. en de Sex Pistols. »

Lost Dog / Ben Duke »

Paradise Lost (lies unopened beside me)
4/12/2016

Met Paradise Lost brengt danser en theatermaker Ben Duke een eenmansversie van het gelijknamige epische gedicht van de 17e-eeuwse Engelse dichter John Milton. Het gedicht beschrijft de opstand van Lucifer tegen God, Lucifers verbanning naar de hel en vervolgens zijn aankomst als slang in het paradijs, de verleiding van Eva en het verdrijven van Adam en Eva uit het paradijs. Paradise Lost is een briljant staaltje komisch danstheater en een ode aan de klungelige en verpletterende kunst van de schepping. »

Igor & Moreno »

Idiot-Syncrasy
4/12/2016

Idiot-Syncrasy is de bejubelde ‘spring’-voorstelling van Igor Urzelai en Moreno Solinas. Het werk was sinds zijn première in 2013 zowat overal ter wereld te zien. Het werd genomineerd voor de National Dance Awards 2015 en de Total Theatre Awards 2015 en was geselecteerd voor Aerowaves twenty15 en de British Council Showcase 2015. De choreografieën van deze in Londen gevestigde dansers vallen op door een sterke wil om een poëtische, maar toch politieke taal te gebruiken. »

Jonathan Burrows & Matteo Fargion »

The Cow Piece / Body Not Fit For Purpose
6/12/2016

Het werk van choreograaf Jonathan Burrows en componist Matteo Fargion situeert zich op de grens tussen dans, muziek en performance art. »

Company Wayne McGregor »

Entity
7/12/2016

De met internationale prijzen overladen voorstelling Entity is een duizelingwekkende mix van lichamen, belichting, technologie en film. Elektronica-wonderkind Jon Hopkins, die eerder al werkte met Coldplay en Massive Attack, tekent voor de opzwepende en beukende soundscape. Wayne McGregor is een van de meest inventieve choreografen van zijn generatie. Hij staat bekend om zijn baanbrekende dwarsverbanden tussen dans, film, (live)muziek, beeldende kunst, technologie en wetenschap. »

Aakash Odedra »

Echoes & I Imagine
8/12/2016

De in Londen gevestigde Aakash Odedra is een van de meest beloftevolle jonge dansers van de Britse dansscene. Met zijn Indiase roots is hij ook een spilfiguur in de bruisende Indiase dansscene. Zijn choreografieën variëren van grootschalige klassieke avonden over hedendaagse dans tot opera. »

Scottish Dance Theatre & Damien Jalet »

Yama
9/12/2016

De Belgische Damien Jalet tekende voor deze hypnotiserende choreografie en liet zich inspireren door de heidense en animistische rituelen in de bergen van Tohoku, Japan. Jalet maakte al producties met onder meer Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui en Marina Abramovic. »

Hofesh Shechter »

Barbarians
10/12/2016

Choreograaf, danser en componist Hofesh Shechter groeide in korte tijd uit tot publiekslieveling van de Britse danspodia. Shechter toont in dit driedelige werk de veelzijdigheid en individuele talenten van zijn dansers. Zijn typisch choreografische stijl vormt een mix van urban dance, zoals break, locking en popping. Aansluitend December Dance-slotfeest! »

Akram Khan Company »

Chotto Desh / Het kleine thuisland
11/12/2016

Chotto Desh verbeeldt in een magische mix van dans, woord en visuals het verhaal van de dromen van een kind dat zijn land, Bangladesh, verlaat en naar Engeland trekt. »

Andersson Dance & Scottish Ensemble »

Goldberg Variations - ternary patterns for insomnia
19/1/2017

Het Glasgowse Scottish Ensemble en de Stockholmse choreograaf Örjan Andersson presenteren met 'Goldberg Variations - ternary patterns for insomnia' een unieke samenwerking tussen dans en livemuziek. Deze voorstelling met elf muzikanten en vijf dansers, die op een unieke manier de muzieknoten en onze perceptie ervan transformeren en interpreteren, is een ware streling voor oor en oog. »

fABULEUS & kwaad bloed (Ugo Dehaes) »

Rats
28/1/2017

Na het zeer succesvolle GIRLS, een voorstelling met acht meisjes tussen 10 en 14 jaar die in 2014 bij Cultuurcentrum Brugge te zien was, werkt Ugo Dehaes/ kwaad bloed opnieuw met een groep jongeren bij fABULEUS. Deze keer confronteert hij de energie van acht jonge urban dansers met die van een professionele, hedendaagse danseres. Het wordt een clash tussen de dynamiek en spontane uitbarstingen van zogenaamde battles tegenover een uitgedachte compositie. »

Lucy Guerin Inc. »

Motion Picture
1/2/2017

Motion Picture is een choreografie die de spanning onderzoekt tussen live performance en cinema. De dansers richten zich op het grote scherm dat achter het publiek hangt en gebruiken de filmbeelden als inspiratiebron voor hun bewegingen. Via dit intrigerende spel met verschillende media creëert Guerin een fysische abstractie van de zwaarmoedige esthetiek van de film noir. »

les ballets C de la B / Alain Platel »

nicht schlafen
10,11/2/2017

Voor zijn nieuwe creatie in 2016, omringt choreograaf Alain Platel zich met mensen die al een eind op zijn parcours meelopen. Componist Steven Prengels werkte al samen met Platel voor Gardenia, C(H)OEURS, Tauberbach en En avant, marche! Op basis van liederen van Mahler creëert hij een soundscape waarvoor hij ook samples uit de natuur en elementen uit de omgeving gebruikt. De Congolese zangers Boule Mpanya en Russell Tshiebua (die ook in Coup Fatal op het podium stonden) brengen hun polyfonie mee. Voor het decor doet Alain Platel voor het eerst een beroep op Berlinde De Bruyckere. Inspiratiebron zijn de getroebleerde beginjaren van de 20ste eeuw, die uiteindelijk hebben geleid tot de grote crisis van de Eerste Wereldoorlog. »

Dancers On Stage »

Unforgettable - One Night in Manhattan
12/2/2017

De Dancers On Stage ontvangen je in stijl, zoals James Bond, The Great Gatsby of Frank Sinatra en de rest van zijn Rat Pack het graag zouden zien: chique, een tikkeltje verwaand, maar ook bruisend, energiek en met bij tijd een wijle ook een vrolijke kwinkslag die Fred Astaire op de tippen van zijn schoenen zou doen lopen. »

Christian Rizzo »

Ad Noctum
17/2/2017

In zijn meest recente voorstelling Ad Noctum brengt de Franse choreograaf Christian Rizzo een eerbetoon aan de nocturnes van Frédéric Chopin en Erik Satie. Voor dit dansduet werkt Rizzo samen met twee performers die eerder al in zijn voorstellingen schitterden en die hij erg bewondert: Julie Guibert en Kerem Gelebek. In zijn werk neemt de scenografie een prominente plaats in. Dit keer gaan de dansers in dialoog met de Taiwanese computergraficus Juan-Hau Chiang die hen in een virtuele wereld laat bewegen. »

Lisbeth Gruwez / Voetvolk »

We're pretty fuckin' far from okay
7/3/2017

Er wordt beweerd dat we aan het begin van de 21ste eeuw leven in ‘een cultuur van angst.’ In We’re pretty fuckin’ far from okay focust choreografe Lisbeth Gruwez op angst in relatie met de menselijke ademhaling. Een belemmering van de ademhaling kan een paniekaanval veroorzaken, gecontroleerd in- en uitademen kan lichaam en geest tot rust brengen. Het ritme van de adem als bron van en reactie op spanning en contractie, ontspanning en expansie, binnenin het lichaam en in relatie met de buitenwereld: tussen deze polen beweegt de voorstelling. »

Cacao Bleu »

Jaqueline
12/3/2017

De wereld van Jaqueline is er één met vele objecten en twee dansers in ongeziene gedaanten, waar categorieën, afstanden en afmetingen vanuit een eigenzinnige invalshoek bekeken worden. Een speels avontuur op de grens tussen workshop en dansvoorstelling waar klein en groot actief deel van worden. »

Compagnie Flak / José Navas »

Rites
15/3/2017

De charismatische José Navas viert zijn vijftigste verjaardag met een overgangsritueel. Tijdens deze voorstelling gooit hij alle ballast overboord. Hij toont zichzelf zoals hij is: een fragiele man die zich bewust is van zijn sterfelijkheid. Navas staat bovendien stil bij de weg die hij tot nu toe heeft afgelegd. »

Noord Nederlands Toneel »

Carrousel
21/3/2017

In Carrousel slepen de acteurs van het Noord Nederlands Toneel, de dansers van Club Guy & Roni en de muzikanten van Asko|Schönbergs K[h]AOS je mee in een uitputtende competitie, die wordt gadegeslagen door toeschouwers voor wie het leed van de deelnemers een vorm van vermaak is. Regisseur Guy Weizman vraagt zich af hoe het toch komt dat veel mensen, waaronder hijzelf, zo graag naar het lijden van een ander kijken tijdens sportwedstrijden, reality-shows, het journaal, films, social media of theatervoorstellingen. Brengt het je eigen geluk net iets meer onder handbereik? Wat Carrousel ons ook laat voelen, is de enorme kracht van het leven, die wat er in onze levens ook gebeurt, altijd doordraait. »

Antony Hamilton & Alisdair Macindoe »

MEETING
4/4/2017

In Meeting speelt Antony Hamilton een nauwgezet spel tussen beweging en muziek en onderzoekt hij de verhouding tussen mens en machine. Twee dansers bevinden zich in een kring van 64 muziekrobotjes, ontworpen door Alisdair Macindoe. Met die simpele ingrediënten, een machinale puls en strakke bewegingen, gaan Antony Hamilton en Macindoe op zoek naar de minimale voorwaarden om dans en geluid te produceren. Het resultaat is een onophoudelijke en hallucinerende stroom van geluiden en bewegingen waarin de toeschouwer volledig kan verdwijnen. »

Peeping Tom »

Moeder
11/4/2017

Moeder is het tweede deel van een trilogie die werd ingezet met Vader (2014) en de voorstelling Kinderen (2018) als sluitstuk heeft. Vanuit het rouwen om een afwezige moeder gaan de spelers het ruimere idee van ‘gemis’ injecteren in het hier en nu, met beweging, dans en een tekst die laveert tussen bevattelijk en mysterieus. Moeder is tegelijk grappig en bevreemdend, verontrustend en herkenbaar. »

Kabinet K & HETPALEIS »

Horses - i.k.v. Dag van de Dans
29/4/2017

Horses is een dansvoorstelling in het kader van de Dag van de Dans en zit vol ontembare energie. Vijf kinderen en vijf volwassenen ontmoeten elkaar. Ze delen gretigheid, verwondering en vooral een onwankelbaar vertrouwen in elkaar. Horses gaat over groot willen zijn en over kind willen blijven, over macht en kwetsbaarheid, over dragen en gedragen worden. Horses getuigt van de kracht en integriteit in menselijke verhoudingen. »

Wim Vandekeybus / Ultima Vez »

Mockumentary of a contemporary Saviour
5/5/2017

In het theatrale en dansante 'Mockumentary of a contemporary Saviour' brengt Vandekeybus een scherpzinnig portret van een messias als fictief karakter. Hij/zij staat in een wereld die niet kon of wilde gered worden. In deze nieuwe creatie plaatst Vandekeybus 4 hoofdpersonages en hun bovennatuurlijke engelbewaarders in een futuristische realiteit. Science fiction en utopie/dystopie liggen er dicht tegen elkaar. Niets is wat het lijkt. »

Jan Martens / Steven Michel »

DOUBLE BILL: ODE TO THE ATTEMPT & THEY MIGHT BE GIANTS
11/5/2017

Wegens een blessure van Jan Martens kon deze voorstelling vorig jaar niet doorgaan, maar we wilden je deze dubbele dansparel niet onthouden. Twee makers. Een die nog jong, maar toch al gevestigd is (Jan Martens), en een wiens ster snel zal rijzen (Steven Michel). »