W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31  

MAANDOVERZICHTKies een andere maand:

MAART 2017

WO 01 MRT

Dolma Renqingi & Kelsang Hula »

B Major

Rode Kruis Opvangcentrum
Dolma Renqingi en Kelsang Hula: Dolma Renqingi (zang, Tibet) werd geboren in de bergen van Tibet in Amdo. Ze leerde al op zeer jonge leeftijd de zangtechnieken en ontwikkelde zich tot een virtuoze zangeres, tot ze naar Indië vluchtte, waarna ze in België terechtkwam. Dolma is zeer actief binnen de Tibetaanse gemeenschap in België en geeft geregeld optredens samen met de dramyenluid speler Kelsang. Kelsang Hula (zang en dramyen, Tibet) werd in 1977 in Tibet (Amdo) geboren, waar hij als autodidacticus de mandoline leerde spelen. Hij zingt, danst en componeert. Hij ontvluchtte Tibet met zijn instrument en kwam aan in Dharamsala waar de Dalaï-lama hem liet toetreden tot het Tibetan Institute of Performing Arts. In die periode werd hij een lid van de groep Akhopema. »

jamsessie »

B Major

Rode Kruis Opvangcentrum
Zin in een ongedwongen jamsessie met muzikanten van over de hele wereld? Kom dan om 20.00 uur naar het Rode Kruis Opvangcentrum in de Vlamingstraat 55, 8000 Brugge. Iedereen is welkom om te jammen met de muzikanten van Refugees for Refugees en de inwoners van het opvangcentrum. »

Het Blaze Stuntteam »

Masterclass Stunten

Biekorf Theaterzaal
Vraag je je soms wel eens af hoe Antboy probleemloos de muren opklimt? Of wil je wel eens door de lucht vliegen zoals een echte James Bond? In de veilige handen van een professioneel stuntteam leer je de basis van het stunten, zoals het gedaan wordt op de filmset. »
DO 02 MRT

Asad Qizilbash & Simon Leleux »

B Major

Rode Kruis Opvangcentrum
Asad Qizilbash (sarod, Pakistan) beheerste al op heel jonge leeftijd de viool en de gitaar, maar het is vooral de sarod, een negensnarig instrument, waarop hij besloot zich toe te wijden, na de grootmeester Amjad Ali Khan. Asad is de enige sarodspeler van Pakistan geworden en geniet van internationale faam : hij deed heel wat buitenlandse tournées, waarbij hij onder andere voor Nelson Mandela speelde. Asad verliet zijn land nadat hij een muziekschool had opgericht, tegen de wil van de extremistische gezaghebbers in de regio. Hij wordt op oosterse percussie begeleid door de Belgische virtuoos Simon Leleux. »

Aman Yusufi & Majid Zare »

B Major

Rode Kruis Opvangcentrum
Aman Yusufi was pas elf toen hij de dambura ontdekte, de tweesnarige langhalsluit die typisch is voor het Hazara-volk, uit het centrale berggebied in Afghanistan. Het duurde niet lang vooraleer hij er intensief mee ging experimenteren en ook zijn stem begon te gebruiken. Wat begon als hobby in dorpjes, scholen en op familiefeesten groeide al snel uit tot een onontkenbare passie en een verzameling van meer dan 30 cassettes met eigen werk. Sinds hij als vluchteling in België belandde, steekt hij zijn lotgenoten een hart onder de riem met prachtige Hazaragi-liederen. Hij wordt op tabla begeleid door Majid Zare (Afghanistan). »
VR 03 MRT

Refugees for Refugees »

B Major

Stadsschouwburg
Cultuurcentrum Brugge doet grenzen vervagen en trekt binnen B Major de kaart van de wereldmuziek. Muzikanten met roots uit de hele wereld werken mee. Op vrijdag 3 maart 2017 staat in de Stadsschouwburg het ensemble Refugees for Refugees op scene. Het gezelschap werd in mei vorig jaar in het leven geroepen en neemt u mee op een muzikale reis langs de Zijderoute met topmuzikanten uit Syrië, Irak, Afghanistan, Pakistan en Tibet, die als vluchteling in België terechtkwamen. »

Michael en Andrew Van Ostade »

Masterclass Slow Motion

Biekorf Theaterzaal
Smijt met weerballonnen, laat een confettikanon ontploffen en film dit alles met een professionele slow motion camera: het resultaat is fenomenaal. Samen met filmmakers Michael en Andrew Van Ostade ontdek je hoe je het beste effect bekomt. Je gaat naar huis met je eigen slow motion film. »
ZO 05 MRT

Barbad Golshiri »

Orifeus & Oublietta: een 'Gesamtkunstwerk' over en met Hieronymus Bosch

Arentshuis
Als slot van het stadsfestival ‘Bosch in Brugge’ brengt de Iranese kunstenaar Barbad Golshiri een eenmalige performance in het Arentshuis. Vóór het historische drieluik ‘Het Laatste Oordeel’ van Bosch verhaalt Golshiri de wereld van Bosch begeleid door sopraan Sarah Van Mol en actrice Juliette de Castille. Hij schreef een compositie gebaseerd op gezangen van bekende componisten uit de Zuidelijke Nederlanden in de 15de en 16de eeuw. »

Roel van Bambost, Levien, Mathieu Engels »

Toneel van verbeelding / Hommage aan Dimitri van Toren

Stadsschouwburg
De Nederlandse zanger Dimitri van Toren laat ons honderden liedjes na. Drie collega singer-songwriters vertolken nu een selectie uit zijn rijke repertoire. Dirk Schreurs, de vaste begeleider van Dimitri, zit aan de piano. Roel van Bambost, die vaak het podium deelde met Dimitri van Toren, had niet veel overtuigingskracht nodig om Levien en Mathieu Engels, twee enthousiaste jonge collega’s warm te maken voor deze hommage. »
DI 07 MRT

Lisbeth Gruwez / Voetvolk »

We're pretty fuckin' far from okay

MaZ
Er wordt beweerd dat we aan het begin van de 21ste eeuw leven in ‘een cultuur van angst.’ In We’re pretty fuckin’ far from okay focust choreografe Lisbeth Gruwez op angst in relatie met de menselijke ademhaling. Een belemmering van de ademhaling kan een paniekaanval veroorzaken, gecontroleerd in- en uitademen kan lichaam en geest tot rust brengen. Het ritme van de adem als bron van en reactie op spanning en contractie, ontspanning en expansie, binnenin het lichaam en in relatie met de buitenwereld: tussen deze polen beweegt de voorstelling. »
WO 08 MRT

Gandini Juggling »

4x4 Ephemeral Architectures

Stadsschouwburg
Na het succes van SMASHED gaat de wereldberoemde jongleur Sean Gandini op zoek naar de relatie tussen ballet en hedendaags circus. Door de combinatie van ballet, beschouwd als kunst met een grote K en circus, in vergelijking hiermee vaak gezien als minderwaardig, boort de wereldberoemde jongleur Sean Gandini een onuitputtelijke bron aan van artistieke mogelijkheden. »
DO 09 MRT

Het nieuwstedelijk »

Groupe Diane

Stadsschouwburg
Vorig seizoen herdoopten Braakland/ZheBilding en de Queeste zich gezamenlijk tot Het nieuwstedelijk. Het geëngageerde en zeer gesmaakte Hoop vorig jaar was de eerste voorstelling onder de nieuwe naam. Groupe Diane refereert aan de speciale eenheid van de Belgische rijkswacht die in het leven werd geroepen na de bloedige aanslagen tijdens de Olympische Spelen in 1972 en die vooral in de jaren tachtig actief was. In het stuk komt de Groupe Diane voor het eerst in actie. »
ZA 11 MRT

LaClaireau + Ziggy Venneman »

Unplugged

Foyer Stadsschouwburg
Kern van LaClaireau is singer-songwriter HT Roberts, geflankeerd door violist Nils De Caster, pianiste Gabriela Arnon, klarinettist Leander Meuris en multi-instrumentalist Gijs Hollebosch. De groep mixt op bijzondere wijze verschillende muziekgenres: rootsmuziek, maar ook oude Europese muziek met een klassieke toets. De traditie van de Amerikaanse singer-songwriter vloeit naadloos over in die van Europese muziek en vormt een tijdloos en tegelijk heel hedendaags geheel. »
ZO 12 MRT

Cacao Bleu »

Jaqueline

Biekorf Theaterzaal
De wereld van Jaqueline is er één met vele objecten en twee dansers in ongeziene gedaanten, waar categorieën, afstanden en afmetingen vanuit een eigenzinnige invalshoek bekeken worden. Een speels avontuur op de grens tussen workshop en dansvoorstelling waar klein en groot actief deel van worden. »

Cacao Bleu »

Jaqueline

Biekorf Theaterzaal
De wereld van Jaqueline is er één met vele objecten en twee dansers in ongeziene gedaanten, waar categorieën, afstanden en afmetingen vanuit een eigenzinnige invalshoek bekeken worden. Een speels avontuur op de grens tussen workshop en dansvoorstelling waar klein en groot actief deel van worden. »

Jackobond »

Rode rozen in de sneeuw / Jackobond zingt Marva

Stadsschouwburg
‘Ik dans met een ander maar ik kijk naar jou, dat zong mijn moeder vaak toen ze met mij als kind door de living danste’, herinnert Riet Muylaert zich nog erg intens. ‘Marva deed haar dromen, van eilanden in groen en blauw en van zoveel mooie dingen, en zo heeft Marva zich stilletjes ook in mij genesteld’, mijmert Riet verder. Samen met haar band Jackobond brengt Riet een pakkende ode aan haar (moeders) idool. Wie weet is Marva voor de gelegenheid ook van de partij? »
WO 15 MRT

Compagnie Flak / José Navas »

Rites

Stadsschouwburg
De charismatische José Navas viert zijn vijftigste verjaardag met een overgangsritueel. Tijdens deze voorstelling gooit hij alle ballast overboord. Hij toont zichzelf zoals hij is: een fragiele man die zich bewust is van zijn sterfelijkheid. Navas staat bovendien stil bij de weg die hij tot nu toe heeft afgelegd. »
DO 16 MRT

Daan Hugaert »

Spaans Krijt 2.0

De Dijk
Daan Hugaert speelde in zowat alle zalen in Vlaanderen en Nederland en wil daarmee doorgaan, zolang zijn geest en lichaam dat toelaten, want zo zegt hij zelf: ‘Hij doet dat zo graag.’ »

Elvis Costello »

soloconcert

Stadsschouwburg
De laatste decennia trad Elvis Costello in België meestal op samen met The Sugarcanes, The Allen Toussaint Band, Steve Nieve, The Imposters en zelfs The Attractions. Dit keer is hij in Brugge te gast voor een uniek, intiem soloconcert in de Stadsschouwburg. »
VR 17 MRT

Egyptian Project »

concert i.k.v. Belmundo

Stadsschouwburg
De jonge Franse muzikant Jérôme Ettinger streek de golven en effende het woestijnzand voor een boeiende confrontatie tussen de etnisch Egyptische traditie en de actuele westerse input van triphop en elektro. Vanuit zijn samenwerking met enkele beslagen Egyptische muzikanten creëert hij een muzikale infusie van meditatieve atmosferen uit de Nijldelta en grootstadgeluiden van Caïro. »
ZA 18 MRT

Sherif Hasuna »

Workshop 'Passie voor Egyptische lekkernijen'

Passion For Food
Belmundo zet ook 'foodies' aan het werk. Samen met Sherif Hasuna, eigenaar en kok van het mediterrane restaurant Passion for Food, tover je enkele Egyptische lekkernijen op tafel. Ze worden na het concert van Alsarah & The Nubatones opgediend tijdens de afterparty in de foyer van de Stadsschouwburg. »

Alsarah & The Nubatones »

Manara

Stadsschouwburg
Met haar betoverende verschijning en bezwerende stem wordt Alsarah beschouwd als de rijzende ster aan de nog maar pas ontgonnen oase van de Nubische retropop. »
DI 21 MRT

Noord Nederlands Toneel »

Carrousel

Stadsschouwburg
In Carrousel slepen de acteurs van het Noord Nederlands Toneel, de dansers van Club Guy & Roni en de muzikanten van Asko|Schönbergs K[h]AOS je mee in een uitputtende competitie, die wordt gadegeslagen door toeschouwers voor wie het leed van de deelnemers een vorm van vermaak is. Regisseur Guy Weizman vraagt zich af hoe het toch komt dat veel mensen, waaronder hijzelf, zo graag naar het lijden van een ander kijken tijdens sportwedstrijden, reality-shows, het journaal, films, social media of theatervoorstellingen. Brengt het je eigen geluk net iets meer onder handbereik? Wat Carrousel ons ook laat voelen, is de enorme kracht van het leven, die wat er in onze levens ook gebeurt, altijd doordraait. »
WO 22 MRT

Walpurgis & HETPALEIS »

Fidelio

MaZ
Fidelio is een spannende en romantische bevrijdings-opera van Beethoven. Net als Leonore en Florestan droomde Beethoven van een rechtvaardige wereld waarin alle mensen in vrede leven. Het publiek zit tussen de spelers en wordt ondergedompeld in de sfeer van de opera en de levendige muziek van Beethoven. »
DO 23 MRT

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin Kwartet »

Adana

Foyer Stadsschouwburg
Dit duo stelde een intimistisch programma samen vol prachtige lyrische en introspectieve stukken met teksten in het Armeens en het Turks, waarbij vooral ook de melancholie van de duduk nadrukkelijk doorklinkt. Als duo willen Hovanissian en Gültekin vooral een innemende hommage brengen aan de vreedzame coëxistentie van beide verwante culturen op vandaag in Adana. »
VR 24 MRT

Miguel João Verhaegen »

Wijndegustatie 'Ontdek enkele heerlijke Portugese wijnen'

Foyer Stadsschouwburg
Voor het concert van Gisela João kun je in de foyer van de Stadsschouwburg enkele karaktervolle wijnen ontdekken uit Portugal. Miguel João Verhaegen (Wijnimport Rabelo) maakt voor u een fijne selectie uit dit bijzondere wijnland. We bieden je daarbij ook enkele passende hapjes aan. »

Gisela João »

concert i.k.v. Belmundo

Stadsschouwburg
Haar debuutalbum sloeg enkele jaren geleden in als een warme golfstroom in de monding van de Taag. Als de toekomst van de fado in de 21ste eeuw bovendien ergens ligt, dan is het wel dicht in de buurt van revelatie Gisela João. Daar zijn alle kenners van het genre het over eens. »
ZA 25 MRT

Circa »

What will have been

Stadsschouwburg
In 'What will have been' tasten de acrobaten van Circa opnieuw de grenzen af van wat hun lichaam geacht wordt aan te kunnen en in die uitdaging gaan ze bijzonder ver. Op de tonen van Bach op viool en in combinatie met elektronische soundscapes, gaan de atleten van Circa zichzelf en elkaar te lijf, alsof de zwaartekracht op hen geen vat heeft. Wat je te zien krijgt, is een subliem staaltje van gewaagd, wild en fysiek theater in combinatie met tedere lichamelijkheid en visuele poëzie die ontroert door de verregaande durf en schijnbaar gewichtloze evidentie waarmee de acrobaten de ruimte inpalmen. »

Hof van Eede »

Vanish Beach

De Werf
Een voorstelling over heimwee en ballingschap en over het belang van herinneringen – al dan niet fictieve – als dat het enige nog is wat rest van je thuisland. »
ZO 26 MRT

The Nylons »

Farewell Tour

Stadsschouwburg
De Farewell Tour van The Nylons werd helaas afgelast wegens ziekte. »
DI 28 MRT

NTGent »

4.48 Psychosis

MaZ
Dit schizofrene, maar heel pure stuk is voor elke regisseur een uitdaging. Jan Steen kiest voor een interpretatie met twee acteurs. Het publiek krijgt twee identieke en toch heel verschillende versies te zien op één avond. In Steens visie vertolken de acteurs bovendien geen rol, ze scheppen ze op basis van hun eigen stijl, gevoeligheden en ideeën. »
WO 29 MRT

Berlin »

Bonanza & Jerusalem

Biekorf Theaterzaal
Berlin is één van die merkwaardige collectieven die via film een nieuwe vorm van theater en beeldvorming verkent. Niet toevallig krijgen hun voorstellingen namen van steden en streken. Die verbergen vaak een veelheid aan verhalen die Berlin via een intens documentair onderzoek tot een nieuwe beeldende theaterbeleving uitwerkt. Ook hun tweeluik Bonanza & Jerusalem kiest dit uitgangspunt, omdat steden vaak zoveel vertellen over onze wereld. De één in haar grootsheid, de andere als microkosmos. »
DO 30 MRT

Kopergietery »

Pitchbull

MaZ
Electropunkpop meets musicalkitsch. Een voorstelling van theatermakers Johan De Smet, Joris Hessels, het musical- en filmtalent Amaryllis Uitterlinden en de Compact Disk Dummies, winnaars van Humo’s Rock Rally 2012. Kom kijken naar de schoolvoorstelling van donderdag 30 maart 2017 om 14 uur in de MaZ. Ook (jong) publiek dat niet naar school moet die namiddag is welkom! »

Berlin »

Bonanza & Jerusalem

Biekorf Theaterzaal
Berlin is één van die merkwaardige collectieven die via film een nieuwe vorm van theater en beeldvorming verkent. Niet toevallig krijgen hun voorstellingen namen van steden en streken. Die verbergen vaak een veelheid aan verhalen die Berlin via een intens documentair onderzoek tot een nieuwe beeldende theaterbeleving uitwerkt. Ook hun tweeluik Bonanza & Jerusalem kiest dit uitgangspunt, omdat steden vaak zoveel vertellen over onze wereld. De één in haar grootsheid, de andere als microkosmos. »
VR 31 MRT

Gers Pardoel + afterparty »

Gers Pardoel Neemt Je Mee

MaZ
Gers Pardoel trekt voor de eerste keer naar de theaters. Hij neemt je mee op een muzikale trip waarin hij vertelt over zijn droom, van keukenboer tot artiest. Ga uit de bol op hits zoals Louise en Bagagedrager, maar maak ook kennis met parels die de hitlijsten net niet haalden. »