Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M D W D V Z Z M
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30  

18 februari t.e.m. 23 april 2017

« terug naar overzicht

ELS FIERS & FRANK KOOLEN

Living in Dreams

Living in Dreams: de woorden komen uit Sputnik Sweetheart van de Japanse schrijver Haruki Murakami. In het boek vindt een meisje een manier om zonder aanvaringen verder te leven. ‘Het antwoord is dromen’, zegt ze, ‘leven in dromen en blijven dromen’. ‘Je stapt de droomwereld binnen en gaat er nooit meer weg.’ Dezelfde nacht nog ver-dwijnt het meisje. Ze gaat zomaar in rook op. Logisch, want Living in Dreams is gevaarlijker dan je denkt.

De tentoonstelling Living in Dreams gaat over verbeelding, droom en werkelijkheid. Wie in een droom leeft, moet af en toe weer terug. Kunstenaars verplaatsen zich naar hun verbeelding en zien er de meest fantastische dingen. Yo-gameesters zweven boven de daken, aardappelen worden mannetjes, een paars monster heeft touwen om zijn en-kels en nek. Verbeelding en droom hebben een sterke aantrekkingskracht. Maar de realiteit laat zich niet wegdrukken. Ontsnappen aan conflicten, verdriet en verlies is ondanks alles niet mogelijk. Kleine en grote problemen scheuren door de droom als straaljagers door de lucht. Alle 26 kunstenaars van Living in Dreams gaan om met die tegenstel-ling. Ze duiken diep in hun verbeelding en kijken tegelijk naar de werkelijkheid. Die mix van werelden willen we laten zien op de tentoonstelling. Hoe kunstenaars droom en realiteit samenbrengen, is moeilijk uit te leggen. Maar je kunt het wel zien, en het is ook heel bijzonder. Soms leidt de versmelting tot een drama, soms tot humor of een absurde situatie. Een werk is vaak dubbel, confronterend en grappig of juist troostend en hard. Het fijne is dat alles mogelijk is, net als in een droom.

In haar film Night Soil #1 volgt Melanie Bonajo een meisje dat deelneemt aan een indiaanse ayahuasca-ceremonie.  Bedwyr Williams vertelt in zijn film Flexure over een hypnotiseur die probeert te dealen met zijn agressieve buurman. Tom Dale toont een harige opblaastafel op zes grote poten, en Laurent Jourquin maakte monumentale kartonsculptu-ren die allemaal verdwenen zijn, op Michael Jackson & Bubbles (naar Jeff Koons) na. Reset of de Hitler van Roy Vil-levoye is dakloos, wat hij vrijwel zeker ook echt een tijd is geweest nadat hij als kunstenaar werd afgewezen aan de Weense academie. Bij John Isaacs haalden we een kapotte vlag en een afgehakt been, en een lederen fauteuil die kan worden voortgetrokken door een kind op een fietsje. Tragiek en suspense, we brachten het onder in een setting met deuren en venstertjes die verwijzen naar Giorgio de Chirico, de Italiaanse surrealist (1888-1978) die het raadsel van de droom als geen ander kon schilderen. (E.F.)

Er is werk te zien van Nel Aerts (BE), Feiko Beckers (NL), Morgan Betz (NL), Pim Blokker (NL), Sara Bomans (BE), Melanie Bonajo (NL), Kim David Bots (NL), Vaast Colson (BE), Anton Cotteleer (BE), Tom Dale (GB), Bas Fontein (NL), Kendell Geers (ZA), HeHe (GB, DE), Gerard Herman (BE), Laurent Jourquin (BE), John Isaacs (GB), Frank Koo-len (NL), Jaap Kroneman (NL), Nishiko (JP) Erkka Nissinen (FI), Sarah & Charles (BE), Savage (GB), Lieven Segers (BE), Dennis Tyfus (BE), Roy Villevoye (NL), Heidi Voet (BE) en Bedwyr Williams (GB).

Tijdens de vernissage vinden er in de centrale ruimte performances plaats van Feiko Beckers, Vaast Colson, Gerard Herman, Frank Koolen en Jaap Kroneman. De overblijfselen vormen een nieuwe in situ-installatie die tot het einde van de tentoonstelling te zien zal zijn.

18 februari t.e.m. 23 april 2017
dagelijks van 13.00 tot 18.00 uur, gesloten op dinsdag
Prijs
gratis
Locatie
De Bond
Buiten Smedenvest 1
8000 Brugge